Hur mäter man sin markis?

Här har vi samlat våra bästa tips för att mäta inför ditt nya solskydd/markis, oavsett om det gäller fönstermarkis, terrassmarkis eller zipscreen.

Mäta först, välja sedan

När du antecknat dina mått, ta en titt på vårt sortiment av utvändiga och invändiga solskydd. Du kan alltid kontakta oss om du har några funderingar.

Fönstermarkis, markis till fönster

Markis till fönster

En fönstermarkis skall vara ungefär 20-30 cm bredare än fönstret för att slippa ljusinsläpp från sidan.

Titta på vad du har för foder runt fönstret och anpassa måttet efter det. Säkerställ också att det inte finns något fönster eller droppbleck i vägen. Bestäm på vilken sida du vill ha motorn eller banduppdraget, utifrån sett. Skall man ha invändigt banduppdrag ser man det inifrån.

Tänk på att väven är 7 cm smalare än totalmåttet på markisen när man har en motoriserad fönstermarkis, 12 cm smalare på en bandreglerad.

Utfallet bestäms av fönstrets höjd. Är fönstret 120 högt väljer man 60 cm utfall, om fönstret är 140 cm högt, välj 70 cm utfall. Observera att du alltid bör välja en längre arm vid mellanmått (130 cm högt, välj 70 cm armar). Detta för att markisen skall täcka hela fönstret vid helt nedfällt läge.

Det mått du anger vid beställning är markisens totala mått.

Solskydd markis

Markis till terrass

Mät den del av altanen/ ytan som du vill täcka. Tänk på att utfallet blir kortare i verkligheten då det alltid skall vara en lutning på markisen.

Säkerställ att det finns god möjlighet till infästning i väggen då det kan bli stora belastningar vid vind eller regn.

Mäta markis, zipscreen

Zipscreen och screen

Mät den del du vill solskydda, lämpligtvis fönstrets foder, och säkerställ att det inte finns något i vägen såsom bleck eller ventiler. I sådana fall måste man använda sig av distanser som går att få i önskad längd.